Innovative boliger i boks

Magnus Øgård Meisal og Kristoffer Sørstrønens løsning for flere studentboliger var like genial som sprø: Bygg om shipping-containere til hybler!

I september 2013 ble de mye omtalte containerboligene åpnet på campus Ullandhaug. Etter ett år med planlegging og bygging fikk studentbedriften MyBox på plass fem innovative studentboliger. De unge gründerne fikk ideen da de så utfordringene på boligmarkedet for studenter i 2010.

Ideen foredlet de videre i en bacheloroppgave, som nå er blitt til et forskningsprosjekt ved Universitetet i Stavanger. Containerhyblene eies av UiS og blir nå utleid til stipendiater.


«Kjøleskap» med tynne vegger
De gamle shipping-containerne er blitt til fire hybler på 26 kvadratmeter og en dobbelt så stor penthouseleilighet i tredje etasje. Bygget ligger på plenen like ved Studentenes hus på campusen og arkitektfirmaet Helen & Hard har utformet den grønne fasaden.

Hyblene er universelt utformet og har egne bad. De er godt isolerte og bruker lite energi. Faktisk har hyblene vakuumisolasjon, slik som i kjøleskap. På den måten får de mye mer plass i bredden.


Utviklingsprosjekt
– En av tingene vi spurte oss om, var hvorfor man bruker halvmetertykke vegger når man isolerer bygninger, når et kjøleskap med tre centimeter tykke vegger klarer å holde på temperaturen, sier Meisal.

Ressursdirektør Rolf Ljøner Ringdahl ved UiS har støttet prosjektet hele veien.

– Universitetet setter veldig pris på å ha så engasjerte studenter. Dette er i aller høyeste grad også et forskings- og utviklingsprosjekt, seier Ringdahl.

Omtale i Forbes og andreplass i Venture Cup
Det innovative studentprosjektet har også gjort suksess i utlandet. I september 2014 viet det anerkjente amerikanske økonomitidsskriftet Forbes stor plass i sin nettavis til en presentasjon av containerboligene til Meisal og Sørstrønen.

I oktober 2014 ventet mer heder og ære. Da fikk MyBox andreplassen i den nasjonale finalen i entreprenørkonkurransen Venture Cup.  

God respons
Pilotprosjektet er utvikla i dialog med UiS, og studentene har fått gode råd fra Studentsamskipnaden i Stavanger. I tillegg har de innovative studentene fått god drahjelp fra Ikea, Profftre og Lyse.

Sørstrønen og Meisal er takknemlige for støtten fra UiS og de andre samarbeidspartnerne, og glade for den gode responsen prosjektet deres har fått.

– Det er veldig kult når du har sprø løsninger og de fungerer, sier Meisal.

– Gjennom dette prosjektet har UiS gitt oss muligheter vi ellers aldri ville fått. Vi har fått prøvd ut kunnskapen vår i praksis. Prosjektet har gitt oss så mye at det føles som vi har fått en ekstra bachelorgrad, seier han.

 

 

Del saken: