Sykkeldetektiven

Hvert år blir over 10 000 sykkeltyverier anmeldt. UiS-student Ole Martin Ølmheim har funnet opp en sykkel-GPS som sporer opp stjålne sykler.

Det er sommeren 2013. Ole Martin Ølmheim er trener i Sandnes sykkelklubb. Laget han trener skal delta i NM i Grimstad. Dagen før rittet blir sykkelen til en av guttene han trener stjålet.
– Det var da jeg fikk idéen om en sykkel-GPS, som gjør at du kan finne ut hvor en stjålet sykkel befinner seg, sier Ølmheim, som studerer regnskap og revisjon ved UiS. Han er aktiv i Start UiS, en organisasjon som jobber for at studenter skal tørre å satse på egne innovative idéer.

Søker patent
Ølmheim har fått 100 000 i støtte fra Innovasjon Norge til arbeidet med nyvinningen. Han holder på å søke patent på sykkel-GPS-en. Målet er at den skal være klar for salg i 2015.

Gjemmes i sykkelrammen
Planen er at GPS-en skal festes inni rammen på sykkelen. Her er den godt gjemt for eventuelle tyver, slik at den ikke tas bort eller ødelegges. Sykkel-GPS-en vil bli den første av sitt slag på markedet.  Dersom sykkelen blir tatt med utenfor et angitt geografisk område, vil du få beskjed. Du kan velge om du ønsker å bli oppringt, få en sms eller få beskjed via Facebook.

Securitas rykker ut
Sykkel-GPS-en skal kobles opp mot Securitas, slik at de rykker ut dersom sykkelen blir stjålet. Nyvinningen skal passe til alle typer sykler og vil koste i underkant av tusen kroner. Oppfinnelsen er ikke ferdig enda. Ølmheim skal samle et team av teknologistudenter som skal jobbe videre med å utvikle den. Når prototypen er klar, er planen at den skal testes av proffsyklister. I tillegg til å gjøre det lettere å finne stjålne sykler, kan oppfinnelsen bidra til at færre sykler blir stjålet i utgangspunktet.
– Sykkeltyveri er et stort problem. Det ønsker jeg å gjøre noe med, sier Ølmheim.

Del saken: