Da druer ble til vin

UiS er det eneste universitetet i Nord-Europa med egen vingård. Her har studentene fått druene til å trives så godt at universitetet har fått sin egen vin.

Begeistringen har vært stor og lovordene mange når fagfolk fra hotell- og restaurantbransjen, UiS-ledelsen, studenter og ansatte har smakt på universitetets egen vin.

Til Universitetet i Stavanger sitt 10 års jubileum i 2014 kunne 40 nummererte vinflasker presenteres. Vinen har fått navnet «Vitis Ullandi» og den kjente kunstneren Kjell Pahr-Iversen har designet etikettene.

Det umulige ble mulig
Det hele startet med en sprø og innovativ idé som studenter ved Norsk hotellhøgskole har fått ta del i. Foreleser og drueentusiast Helge Jørgensen ville prøve det umulige – å dyrke vindruer i Stavanger. Vingården teller nå flere hundre planter av ulike sorter druer.

Hver høst har studenter fra bachelor i hotelledelse og bachelor i reiselivsledelse plukket blader fra drueplantene og hengt opp nye planter i rankene på vingården. Slik har de blitt eksperter i hva som trengs for å få smakfulle druer til å trives i vestlandsvær.

– Å dyrke fram gode druer krever både tålmodighet og detaljert plantekunnskap. Vi har lært mye om modningsprosessen gjennom året og hvordan vinen får sin smak. Det har vært veldig inspirerende, forteller Paul Esteban Vaca Meneses, som har studert reiselivsledelse.

Blogger om vinen
Meneses, som er fra Ecuador, blogger om vinprosjektet på engelsk og spansk for nysgjerrige lesere i Europa, USA og Sør-Amerika.

– Mange er overrasket over at vi kan lage vin så langt nord. Og denne vinen har jo en spesiell historie, som er fin å fortelle, sier Meneses.  

Kristina Lin Jakobsen Bjørnevåg har også valgt reiselivsledelse og er begeistret for vingården. Hun har fått være med å sortere druene og gjøre dem klare for gjæring.

– Dette er noe av det kjekkeste jeg har vært med på. Jeg var ikke klar over at det gikk an å dyrke vindruer her! Og vinen var smakfull attpåtil, sier hun.

De første druene
I 2010 fikk daværende studenter, Line Katrine Lie og Nicole Gola, være med å smake på de første druene som ble dyrket fram på Ullandhaug. I emnet «ansvarlig vertskap» lærte de alt om gode smaker og hvordan vin finner sin vei fra råvare til ferdig drikk.

– Det var veldig kjekt å få jobbe ute på vingården. Det var en oppkvikker i hverdagen, samtidig som vi lærte mye om både druer og vinproduksjon, forteller Line Katrine Lie.

Hun mener hun har blitt mye mer bevisst på hva som kjennetegner en god vin. 

– Jeg leser vinetiketter mer med omhu nå enn før, forteller hun.

Også Nicole Gola likte godt å jobbe på vingården. Ifølge Gola var kunnskapen lettere å ta til seg når studentene selv fikk ta del i produksjonen.

Satser videre
Dosent og ildsjel Helge Jørgensen har undervist studenter i vindyrking i en årrekke. Han har også forsket på alkoholens gleder og sorger. Nå ser han fram til å utvikle produktet.

– Vi har satset på vin laget av druesorten Cabernet cortis. Den er lett og god, og skinner fint i glasset, forteller Jørgensen.

– Nå skal vi videreutvikle vinen på vinlaboratoriet vårt, så det stopper ikke her, forteller han.

Jørgensen synes det har vært en lærerik prosess og er glad for at vinprosjektet også har blitt lagt merke til i det store utland.

– Vindyrkere i Frankrike og Italia synes vi er litt sprø, men de har tro på prosjektet, ler han.

FAKTA OM VINPRODUKSJON I STAVANGER
På 58 grader 56 minutter og 21 sekunder nord ligger Ullandhaug åtte grader nord for det som er anbefalt for vindyrking. Her får studenter ved Norsk hotellhøgskole ved UiS ta del i hele prosessen med å lage vin, fra druedyrking til tapping av ferdig produkt på flasker.

På vingården dyrkes hardføre druesorter, som modnes fort etter blomstring. Rogaland fylkeskommune og Stavanger kommune har bidratt med penger og areal til prosjektet. I tillegg deltar Bioforsk, Botanisk hage og den økologiske gården på Ullandhaug. UiS-vinen var klar klar til universitetet sitt 10 års jubileum høsten 2014.

Del saken: